Af en toe bieden wij ook alpaca's te koop aan. Wanneer wij adverteren op websites zoals Alpacaseller of Marktplaats, komen opvallend vaak dezelfde vragen voorbij.

De meest gestelde vragen hebben we voor u op een rijtje gezet.

Wat kost een alpaca?

Ondanks dat de verzorging van alpaca's niet zoveel tijd en geld kost, kan de aanschaf aardig in de papieren lopen. De prijs van een alpaca hangt af van een aantal variabelen.
Het is zinvol om op zoek te gaan naar een fokker waar je een klik mee hebt en die je ook wil begeleiden nà de aankoop.

Als u begint met aanschaf is het belangrijk om de juiste kudde samen te stellen. Hiervoor zijn de volgende regels van absoluut belang voor succes en plezier:

 • Merries en intacte hengsten kunnen niet samen in dezelfde weide gehouden worden.
 • Alpaca's zijn sociale kuddedieren en dienen minimaal met z'n tweeën gehouden te worden, maar beter in een groep van drie.

Logische conclusie is dus ook dat u alpaca's niet kunt aanschaffen als 'fokpaar'. Als u een hengst en merrie samen houd, krijgt u hier gegarandeerd problemen mee.

De alpacamarkt is eigenlijk wel enigszins vergelijkbaar met paarden. Je kan voor €50 een shetlander via een advertentiesite kopen die slechte knieën heeft en graag in de armen van je kinderen bijt, of je koopt een bewezen dressuur hengst waar iedereen dekkingen van willen hebben.
Denk aan paardenhengsten waar commercieel het sperma van verkocht word - dan is een verkoopprijs van een miljoen euro niet ongewoon.

Zo extreem is het bij alpaca's zeker niet, maar er is op de alpacamarkt absoluut sprake van verschillende klassen:

Onderklasse bijvoorbeeld:
- niet fokgeschikt
- onvruchtbaar
- aangeboren afwijkingen
- lama-alpaca kruisingen
- slecht van gedrag

Deze dieren worden vaak via dierenhandelaren verkocht of staan voor lage prijzen op advertentiesites. Vaak ook herkenbaar aan achterstallig onderhoud (overjarige vachten, ongeknipte teennagels, schurft).

Goedkoop = duurkoop. Vaak resulteert dit in hoge dierenartskosten, blijkt voortplanting niet mogelijk of worden ze uiteindelijk weggeven aan een handelaar of slager omdat ze onhandelbaar worden.
Middenklasse
Fokgeschikt, vrij van gebreken en halstermak.


Dit zijn dieren waar je als hobbyist absoluut plezier van kunt hebben.
Topklasse
Bewezen fokdieren met potentie om in keuringen prijzen te winnen.

Kunnen zichzelf door aanfok en dekkingen terug verdienen


Waar hangt de prijs van een alpaca dan vanaf?

 • Geslacht - Uiteraard maakt het nogal verschil of je een ervaren dekhengst, een ruin, jonge merrie of drachtige merrie aankoopt.
 • Kleur - Er is over het algemeen meer aanbod aan witte alpaca's dan gekleurd, zwart, bont en grijs. Alpaca's in deze kleuren kunnen dus weleens kostbaarder zijn dan witte.
 • Gedrag - Zijn de dieren halstermak, gewend aan mensen en kunt u zonder stress / gevecht de nodige handelingen met het dier verrichten? Denk aan laten scheren, vaccineren met de veearts of zelf de nagels knippen.
 • Bewijzen en garanties - Is de alpaca op een show geweest? Is de alpaca geregistreerd in het stamboek zodat afkomst herleidbaar is? Heeft een merrie al eens veulens gehad of geeft de fokker fertiliteitsgarantie? Word de alpaca met gezondheidsverklaring en compleet medisch dossier (gewichten, vaccinaties, evt problemen) afgeleverd?
 • Ondersteuning door fokkers - Koopt u bij een respectabele fokker, dan mag u een bepaalde nazorg verwachten. Koopt u een goedkope alpaca bij een handelaar of particulier via een verkoopsite, krijgt u vaak alleen garantie tot de deur.

Maar goed, u vroeg naar de prijs van een alpaca en deze heb ik volgens mij nu voldoende geïntroduceerd. Onderstaand enkele richtprijzen. De prijs per alpaca varieert, dus wij nodigen u graag uit om onze verkoop alpaca's te komen bekijken.

Wij streven ernaar om alpaca's voor iedereen betaalbaar te houden en zullen nooit een hogere prijs vragen dat wat wij geloven dat de alpaca waard is. Nazorg, gezondheidsverklaring, een duidelijke verkoopovereenkomst en medisch dossier is bij ons standaard en kost u niks extra. Dat is voor ons vanzelfsprekend.

Onderklasse
Richtprijzen
Dekhengst: € 100,00. Een intacte hengst met gebreken is niks waard.
U moet immers nog regelen dat deze gecastreerd word en kunt deze niet voor de fok gebruiken. Eventueel aangeleerd probleemgedrag is moeilijk af te leren.
Jonge merries: € 500,00 - € 1.850,00.
Drachtige merries: €700,00 - € 2.000,00.
Jonge hengstjes en ruinen: € 200,00 - € 400,00
Middenklasse
Richtprijzen
Dekhengst: € 1.000,00 - € 2.000,00.
Jonge merries: € 1.850,00 - € 4.000,00.
Drachtige merries: € 2.500,00 - € 5.000,00.
Ruinen: € 500,00 - € 800,00

Topklasse
Richtprijzen
Dekhengst: € 1.500,00 - € 50.000,00.
Jonge merries: € 2.500,00 - € 4.500,00.
Drachtige merries: € 2.900,00 - € 10.000,00.
Ruinen: € 500,00 - € 1.000,00

(enorme variatie afhankelijk van kleur en bewijzen zoals pedigree, showsucces en nakomelingen)
Noot: Voor grijze alpaca's en suri alpaca's liggen de prijzen circa 20% hoger ivm zeldzaamheid en enorme vraag.
Vaak koopt u uw startkudde in een pakket en kunt u een mooie pakketprijs bedingen met daarbij ook een dekking voor uw merrie.

Wat kost een koppel alpaca's? Jong mannetje met 1 of 2 vrouwtjes?

Deze combinatie kunt u niet aanschaffen bij een respectabele fokker. Immers gaat het houden van intacte hengsten met merries niet goed. Het kan best een jaar of 2, 3 goed gaan, maar uiteindelijk eindigt het helaas altijd in tranen.

Als scheerders en alpacafokker sinds 2008 hebben we dit helaas al tientallen keren zien gebeuren, waarbij uiteindelijk noodgedwongen afscheid genomen moet worden van 1 of meer dieren. Vaak kan je er dan alleen nog maar mee terecht bij een dierenhandelaar, de slager of sterft de alpaca vanzelf.

Beter is om het aantal merries aan te kopen dat je nodig hebt om je doelen te behalen, of voor zover het budget toe laat, en dit aan te vullen met ruintjes zodat u minimaal een kudde van drie alpaca's heeft. Bijvoorbeeld:

 • 1 merrie + 2 ruinen
 • 2 merries + 1 ruin
 • 3 merries
 • 3 ruinen

Waarom drie? Het is heel belangrijk voor een sociaal kuddedier als de alpaca om soortgenoten te hebben. Wanneer ze alleen komen te staan levert dit vaak heel veel stress op voor de alpaca en hieraan kunnen ze bezwijken.
Als u drie alpaca's heeft, kunnen ze echt als kudde functioneren, en is er rust in de groep. Daarnaast geeft dit u de ruimte en tijd om wanneer u een alpaca zou verliezen, rustig te zoeken naar vervanging. Als u slechts twee alpaca's heeft en eentje word ziek of sterft, zal u er binnen 48 uur een nieuwe bij willen hebben als maatje voor de achterblijver.

Wanneer uw merrie(s) een veulen krijgen, zal deze rond de leeftijd van 6 maanden afgespeend moeten worden zodat de lactatie bij de moeder stopt. Als u drie alpacas heeft en een veulen erbij krijgt, kunt u altijd twee groepen maken zodat uw veulen een maand van de moeder gescheiden kan leven. Dit logistieke probleem komt vaker voor dan u denkt!

Waarom kunnen hengsten en merries niet bij elkaar

Ik ben me ervan bewust dat ik u dit blijf zeggen. Dat komt omdat wij als scheerders en fulltime alpacafokker jaarlijks weer bij tientallen mensen over de vloer komen die problemen hebben omdat hun een 'fokpaar' is aangesmeerd. Als mensen vinden we het logisch om een fokpaar samen te houden, echter werkt dit bij alpaca's niet.

"Waarom dan niet? In het wild gaat het toch ook goed?" - Alpaca's leven niet in het wild. Het is een door de mens gefokte (gedomesticeerde) diersoort. De alpaca's lopen vrij in het hooggebergte maar door de families die eigendom/ recht hebben over een bepaald deel van de kudde worden de hengstjes er tussenuit gevist wanneer de alpaca's jaarlijks geschoren worden. Er blijft dan grofweg per vijftig merries één enkele hengst lopen. Die heeft dan ook echt een grote harem en de merries hebben de kans om weg te vluchten als de hengst te opdringerig is.

De rest van de hengsten houden deze Zuid-Amerikaanse families in Peru, Chili en Bolivia dicht bij huis. Het vlees van deze hengstjes is een belangrijk onderdeel van hun dieet, en de gelooide huiden kunnen ze op de markt verkopen. Zo gaat het daar al sinds de Inca's.

"Maar wat is nou het probleem als ik een hengst en paar merries wil houden?" - Heel simpel: testosteron.

De hengst wil altijd dekken. Omdat alpacamerries ovuleren door de dekking, brengt de hengst zijn zaad tot aan de eierstokken van de merrie. Hiervoor heeft hij een penis van circa 40-50 centimeter. Zo'n dekking is dus enorm invasief voor een merrie, want de hengst penetreert heel diep èn zij maakt hormonen aan waardoor ze ovuleert.
In eerste instantie zal de merrie een hengst proberen af te wijzen als hij zich opdringt. Als ze echter onvoldoende vluchtruimte heeft om bij de hengst weg te rennen totdat hij het opgeeft, zal ze desondanks toegeven en zich laten dekken.

Gevolgen:

 • Stress en energieverspilling voor de merrie
 • Indien de merrie drachtig is, is de kans op abortus heel groot. De hengst kan tijdens de dekking makkelijk de vrucht kapot prikken met zijn penis, of de merrie aborteert als gevolg van de aangemaakte hormonen en eisprong die daar op volgt.
 • Het is niet gezond voor een merrie om meermalen per week, gedekt te worden. Als de hengst zijn aandacht niet kan verdelen over een grote groep merries (50+), zal hij dit echter wel proberen.

"Is een hengst gevaarlijk voor de mens?" - Ja, absoluut. Ondanks dat alpaca's er met hun grote ogen en wollige lijfje schattig uit zien, kan een hengst van 80-100 kilogram die het op u voorzien heeft, zeker kwaad.

Als de hengst een 'harem' van merries heeft, zal hij deze groep instinctief beschermen tegen indringers. Dat kan u zijn tijdens het voeren of uitmesten, uw kinderen of zelfs uw hond of kat.

De hengst krijgt vanaf een leeftijd van 3 jaar, grote scherpe vechtkiezen in zijn bek. Daarmee kan hij makkelijk een vleeswond veroorzaken en probeert hij indringers en andere alpaca hengsten te verwonden aan de oren, poten en testikels. Ze kunnen hard trappen, en zullen proberen te steigeren en u met de voorpoten in het gezicht te trappen. Of ze proberen u op de grond te worstelen en te dekken door aan uw scheenbeen of knieschijven te trekken.

Het lijkt in eerste instantie onschuldig, maar kan snel escaleren. U zou niet de eerste zijn die bij de huisarts of spoedeisende hulp terecht komt.

Maar ik wil een veulen, hoe doe ik dat als ik geen hengst bij de merries kan houden?

Simpel. overleg met uw fokker. In veel gevallen kunt u een dekking mee onderhandelen, en in latere jaren kunt u bij vrijwel elke fokker terecht om een dekking af te nemen voor uw merrie(s). De fokker komt dan met de hengst bij u, of u gaat met de merrie bij de fokker langs.

Binnen een half uurtje is uw merrie dan gedekt en in meer dan de helft van de dekkingen is de merrie in 1x drachtig.

U betaald dan een vergoeding aan de fokker voor de dekking. Dit dekt de volgende kosten:

 • Tijd en reistijd van de fokker
 • U krijgt garantie op een veulen, dus er zit een bedrag in het dektarief voor eventuele tijd en reiskosten voor herdekking in het volgende jaar
 • Een percentage van de waarde van de dekhengst

Vaak betaalt u € 400,00 - € 700,00 en krijgt u hiermee toegang tot de genen van een dekhengst die meer dan € 10.000,00 waard is.
Ook kunt u voor verschillende merries, verschillende hengsten uitzoeken en hiermee uw kudde sneller verbeteren.

Wat heb ik nodig om alpaca's te houden?

Voor drie alpaca's heb je minimaal 1500 m2 weiland nodig. Liever meer, minder kan onder voorwaarden.

Deze weide moet voorzien zijn van schuilgelegenheid. Liefst een stalletje waar ze zelf in en uit kunnen wanneer ze willen. Door het hooi binnen te voeren heeft u minimaal verlies en waait het hooi ook niet door het weiland. Hier kunt u ook een waterbak installeren zodat deze vorstvrij blijft.

De afrastering is het beste van gaas, minimaal 1.20m hoog. Stroomdraad heeft geen zin - dat voelen alpaca's niet door hun vacht heen. Houten balken afrastering kan, mits de tussenruimte niet te groot is. Anders stappen ze er zo doorheen.

Behalve dat u de alpaca's binnen wilt houden, wilt u ook andere dieren (en mensen) buiten houden. Het is erg treurig wanneer er ergens weer een agressieve hond losgebroken is en alpaca's heeft aangevallen. Ook om deze reden heeft gaas de voorkeur, liefst minimaal 1.20m hoog en de onderste twee mazen (circa 7 cm) ingegraven.

De alpaca's krijgen verder minimaal het volgende:

 • Een hoogwaardige vitaminebrok speciaal voor alpaca's. De merken Camelibra en Alpamin zijn in onze ervaring de enige twee acceptabele merken. Beide merken zijn online te bestellen, en u verbruikt ongeveer 1 zak brokjes per alpaca per jaar.
 • Goede kwaliteit hooi. Mits de alpaca toegang tot goed gras hebben, niet te hoog in eiwitten. We leggen u graag uit waar u op moet letten
 • Elk jaar scheren in het voorjaar. Reserveer uw scheerder tijdig (december, januari), want er is een groot tekort aan scheerders in Nederland. Als u alpaca's heeft gekocht bij AlpacaOord, geniet u voorrang bij het maken van onze scheerplanning.
 • Jaarlijks vaccineren tegen Clostridiale ziektes. Dit doet uitsluitend de veearts.
 • Regelmatig controleren op conditie en eventueel mestonderzoek
 • Mest regelmatig (liefst dagelijks) opruimen uit de weiden om mestonderzoek te voorkomen
 • Vitamine D supplementatie door middel van een injectie of pasta. Dit doet u zelf.

Alpaca's zijn unieke dieren en niet vergelijkbaar in verzorging met een schaap, hond of paard. Het loont dan ook om een workshop te doen.

Onze workshops geven u alle benodigde informatie over de verzorging maar ook de training van en omgang met uw alpacas. Graag begeleiden we u om een goede start met alpaca's te maken!