SCHEERSEIZOEN 2022.


De aanmelding is inmiddels gesloten, onze agenda is overvol en we kunnen geen aanvragen meer in behandeling nemen.We verwijzen u graag door naar het Gilde van Alpacascheerders?Veelgestelde vragen:

 • Welke dag kan je komen scheren?
  • Ik ga pas puzzelen in de planning voor u als u een compleet aanvraagformulier heeft ingestuurd.
 • Doen jullie ook nagels, tanden, ontwormen, vaccineren, castreren, schurft behandelen?
  • Wij controleren de alpaca's compleet tijdens het scheren.
   Dus we knippen de nageltjes even bij (normaal onderhoud), controleren de tanden en slijpen eventueel de voortandjes of vechttanden wat af.
   We bekijken de conditie van uw alpaca's en adviseren waar nodig. Dit is geen vervanging van regulier onderhoud aan uw alpaca's!
   De nagels moeten buiten de scheerbeurt minimaal 1x per winter geknipt worden - zeker bij witte dieren. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat de nagels en tenen krom groeien, scheuren, of bloeden na het knippen.
  • Ontwormen doet u in overleg met uw dierenarts.
   Een scheerder mag geen ontwormmiddelen verstrekken. Daarnaast is het zinloos om bij het scheren 'blind' te ontwormen.
   Beter neemt u enkele malen per jaar wat mest af voor mestonderzoek door uw dierenarts. Dan ontwormt u gericht op de aanwezige wormsoorten.

   Ontworming verstrekken ter voorkoming/ behandeling van schurft is wel zinvol. Echter begint u hier het beste een maand voor het scheren mee. Indien er onder de vacht korstjes aanwezig zijn, laten die los, groeien ze uit en scheren wij ze er mooi vanaf. Dan heeft u de alpaca's mooi schoon.
   Een wormkuur tegen schurft bestaat uit meerdere injecties - bijvoorbeeld Noromectin inj, driemaal met een week interval. of Dectomax tweemaal met 10 dagen interval. Wij vinden het niet verstandig om dit te doen tijdens het scheren.
  • Vaccinatie (Covexin10). Deze moet door uw dierenarts verstrekt worden. Wij kunnen en mogen geen medicijnen verstrekken. Aangezien de vaccinatie een levend vaccin is, zijn er speciale voorzorgen omtrent het bewaren, doseren en toedienen van de entstof. Om die reden is wettelijk geregeld dat de dierenarts deze bij u moet komen spuiten.

   Wij vaccineren zelf eenmaal per jaar na de zomer. Vaccineert u liever tweemaal per jaar, is het advies om Maart en Oktober te spuiten.
   De eerste maal vaccineren (bvb bij veulens) moet er drie weken later een booster gegeven worden.
   Let op! De alpaca's kunnen van de vaccinatie soms wat ongemak hebben (pijnlijke spier op injectieplek of een beetje koortsig). Dit is normaal.
   Het is niet aan te raden om dit te combineren met het stressmoment van scheren. Wij vinden het niet verstandig om dit te doen tijdens het scheren.
  • Castreren - uiteraard doen wij geen castraties. Hier is uw dierenarts voor. Castreren op de scheertafel? Nee helaas hebben we daar geen tijd voor in het scheerseizoen.
  • Schurft. Als we schurft constateren laten we dit u weten. Bent u zelf niet bij de scheerbeurt aanwezig, dan markeren we de betreffende alpaca(s) met een blauwe stip in de nek.
   Uiteraard kunnen we u adviseren omtrent schurftbehandeling. Schurft is goed te behandelen, mits u een plan maakt en dit consequent opvolgt.