Alpaca's scheren in het buitenland 2019

Maandag 29 April 2019

Huiswaarts!

Het laatste deel van deze verhalenreeks over onze buitenlandse scheertrip. De grote groep van bijna 60 dieren zijn er inmiddels 64 geworden. Op vrijdag middag zijn wij daar mee begonnen, de eerste 18 hengsten stonden klaar. Op zaterdag de rest te doen nl 46 dieren.
De organisatie was uitstekend. De dieren stonden netjes binnen klaar en de dieren van andere alpacahouders werden met veewagens gebracht. Elke alpaca werd netjes aangevoerd tot aan de scheerplek waarna wij het over namen. Zodra de scheerbeurt klaar was haalden wij het dier van het scheerbed en werd het weer door een begeleider meegenomen. Het volgende dier stond dan al weer klaar. Dit liep de hele dag voortreffelijk en er was genoeg tijd voor pauzes en de warme middagmaaltijd (schnitzel natuurlijk!).
Uiteindelijk zijn alle dieren in 8 uur tijd geschoren.

Het feit dat de dieren klaar staan en door de eigenaar naar de scheerplek worden begeleid levert voor de dieren veel minder stress op. Op het moment dat de scheerders het dier vast leggen ontstaat er een stressmoment maar door snel te werken wordt de periode zo kort mogelijk gehouden. Het is voor de alpaca veel stressvoller als een vreemde ze vangt en naar de scheerplek moet worstelen!

De afgeschoren wol werd door vrijwilligers verzameld en gescheiden. Bij deze fokker gaat alle wol naar een dekbedden fabrikant.

Zondag deden wij nog een laatste adres aan waar ook enkele fokkers verzamelen met hun dieren. Wij waren uiteindelijk in de loop van de middag klaar waarna wij de terugreis naar Nederland zijn begonnen.
Maandagmiddag weer thuis gekomen van een intensieve, leuke, dankbare, soms vermoeiende reis. Echter zijn we ons er van bewust wat een voorrecht het is om die te mogen maken!

Vond u het leuk om onze blog te lezen en zou u zelf eens willen zien hoe het scheren en de verwerking van de alpacawol gaat? Op zaterdag 11 mei scheren wij onze eigen dieren bij ons thuis. Wij hebben dan een open dag met een aantal ervaren wol-verwerkers die u graag laten zien en vertellen wat er met de wol wordt gedaan.
Voor de (kleinere) kinderen staat er dit jaar een springkussen dat beschikbaar is gesteld door een sponsor.
De toegang is gratis echter wij vragen u wel om u via deze pagina aan te melden, zodat we u kunnen bereiken als het programma door (weers)omstandigheden zou wijzigen.

Vrijdag 26 April 2019

Waldviertel & slapeloze nacht

Inmiddels is de vrijdag ook voorbij. Het hotel ten westen van Wenen was geen succes. Bed was hard als een plank maar vooral was de kamer erg heet en niet koel te krijgen. De eerste slechte nacht in deze trip - dus eigenlijk mogen we niet klagen.

Vandaag staan er wat alpacas op de planning ten noordwesten van Wenen in het Waldviertel gebied. Eén grote groep van zo’n 60 dieren zal in de komende anderhalve dag geschoren gaan worden. Dit gebeurt bij een fokker die zelf 37 dieren heeft maar waar andere fokkers met hun dieren langs komen voor een “scheer-drive-trough”. We maken vanmiddag een begin en hopen deze koppel morgen af te krijgen.

Alpaca Scheerders Gilde

Tijdens onze bezigheden hier gaat nog regelmatig de telefoon voor scheeraanvragen. Helaas zitten wij de komende weken vol gepland. Maar eind 2018 hebben wij met een aantal ervaren alpacascheerders uit Nederland en België een gilde opgericht. Het gilde heeft als doel elkaar te helpen maar ook van elkaar te leren.
De aanvragen die wij nu nog krijgen verwijzen wij naar de website van het gilde. De aanvragen worden dan aangeboden aan alle leden en wie er in de buurt komt en nog tijd heeft neemt dan contact op met de aanvrager.

Donderdag 25 April 2019

Tropische temperaturen

En dan is het alweer donderdag! Op naar een garagehouder ten zuiden van Graz. Wij hebben met hem afgesproken dat wij de alpaca’s scheren en hij ondertussen de airco gaat controleren. Het kan 30 graden worden vandaag dus een goed werkende verkoeling wordt op prijs gesteld. De echtgenote van deze garagehouder gaat over de alpaca’s en had vorige jaar speciale wensen voor de nek en kop. Niet iedereen vindt dit even mooi. Gelukkig was zij zelf ook tot het inzicht gekomen dat de kragen er maar beter vanaf geschoren konden worden.

In de middag hoopten wij gekoeld en al van Graz naar het Waldviertel te rijden en inchecken in een hotel om vrijdag weer verder te gaan in het noorden van Oostenrijk. Helaas de airco doet het nog niet goed - hiervoor staat inmiddels een afspraak bij een garage in Nederland.

Woensdag 24 April 2019

Pension, EHBO en shoppen

Lekker om deze dagen iedere avond in het vertrouwde pension van Maria Wallner terug te komen en over een eigen kamer te kunnen beschikken. Maria en haar man zorgen voor rust, schone kamers, goede bedden en niet te vergeten een goed ontbijt met zoveel mogelijk producten uit eigen tuin of van lokale ondernemers.

Verder vandaag weer over de smalste weggetjes, met de gekste bochten en diepe afgronden op hoogtes tot 1200meter gereden. Wat een mooie vergezichten!

Helaas hadden we na een plotselinge beweging van een alpaca een vervelend snijwondje onder de staart. Samen met de eigenaar de wond behandeld. Het dier zal de komende dagen goed in de gaten worden gehouden. Als scheerder balen wij hier altijd enorm van want wij proberen dit te voorkomen maar helaas ontkomen wij er ook niet altijd aan. Het was dit jaar voor het eerst dat de EHBO materialen tevoorschijn kwamen.
Deze alpacahouder vertelde ons ook nog dat hij een dag eerder een dier had in laten slapen omdat deze onherstelbaar ziek was geworden. Tijdens ons scheerwerk hebben we nog geholpen met de afvoer van dit dier toen de vrachtwagen langskwam. Geen goede dag voor deze mensen die zo graag heel close samen leven met hun dieren.

Verder verliep het scheren soepel en waren we om 4 uur al klaar. Dus tijd om een doe-het-zelf zaak te bezoeken in het plaatsje Deutschlandsberg. Een soort C&A maar dan voor mannen. Lekker als mannen even struinen tussen gereedschappen en machines.

De dag afgesloten met gefrituurde asperges, goulash en schnitzel. Voortreffelijk gegeten!

Dinsdag 23 April 2019

Gastvrijheid & koeientong

Inmiddels is de 3e dag voorbij en liggen we goed op schema. De mensen waar wij naar toe gaan staan ons vaak al op te wachten en denk maar niet dat je daar alleen komt om alpaca’s te scheren. De koffie, drankjes en hapjes staan overal klaar. Uiteraard kunnen we niet overal op in gaan want dan komt er niets meer van het scheren maar het blijft bijzonder om aan te mogen schuiven aan volgedekte lunchtafels die speciaal voor ons zijn neergezet.

Zo hadden wij vandaag een lunch met alleen maar biologische streekproducten en moesten natuurlijk van alles proeven. Herten salami? Heerlijk.
Maar toen dat andere stukje vlees Koeientong bleek smaakte het toch in eens wat minder. Blijven toch Nederlanders!

Het doel waar wij voor kwamen, het scheren van de alpaca’s loopt erg goed en volgens de vooraf gemaakte planning. Jammer was wel dat het in Nederland vandaag 25 graden was en in zuid Oostenrijk met regen ongeveer 10 graden .
De mensen zijn tevreden dat het scheren weer vlot gaat en dat de dieren met zo weinig mogelijk stress en ‘tot nog toe’ zonder snijwonden van de scheertafel komen.

Gisteren was de “Hongaarse scheerder in opleiding” Tamas een dagje over om mee te kijken. Hij heeft goed opgelet en filmpjes voor zich zelf gemaakt. Hij zal het nu zelf moeten gaan doen en door het veel scheren zelf ervaring op te bouwen. Wij hebben Tamas op weg geholpen met een set aan materialen die wij over hadden zodat hij een basis heeft om mee te starten. Ook hebben wij heb veel technieken uitgelegd en voorzien van de nodige tips en trucs. Wij wensen Tamas veel succes met het scheren van de alpaca’s in Hongarije.

Zondag 21 April 2019

Het scheerseizoen 2019 is start gegaan!

Na een korte scheer trip naar Bretagne zijn wij gisteren naar Oostenrijk afgereden voor een paar mooie dagen bij bevriende alpacahouders. Inmiddels al weer het vijfde seizoen. Omdat Oostenrijk al aardig vol zat en wij de trip ook beheersbaar willen houden zijn we dit jaar gestopt met het scheren in Hongarije. Gelukkig hebben wij de Hongaarse alpacahouder Tamas bereid gevonden het scheren te willen leren en in Hongarije aan de slag te gaan. Inmiddels is Tamas een dag bij ons in Nederland geweest en gaat hij in Oostenrijk een dagje mee werken. Uiteraard hopen wij dat Tamas het scheren snel onder de knie krijgt en alle alpaca’s in Hongarije van hun wolletje af kan helpen.

De reis naar Oostenrijk verliep in tegenstelling tot eerdere jaren erg voorspoedig. Door de pasen geen vrachtverkeer en de paar ‘baustelle’ die we tegen kwamen gaven geen vertraging. In één ruk door naar Graz dus om in te checken in een bijzonder hotel met 2 echte vliegtuigen op het dak.

Leuk om onderweg een hele oude Vespa motor met zijspan tegen te komen waar de hond als passagier in het open bakkie zat.

De eerste scheerdag hebben wij al weer gehad en kunnen vaststellen dat de voorbereiding goed is geweest. De inrichting van de bus is een stuk efficiënter en de nieuwe slijpmachine werkt uitstekend. Ook het scheren zelf verloopt erg efficiënt en de automatismen die wij in de loop der jaren ontwikkeld hebben werpen duidelijk hun vruchten af.

Omdat het hier natuurlijk ook pasen is werden wij bij onze adressen hartelijk onthaald en zowel bij de lunch als in de avond een traditionele paas maaltijd gekregen.