Wij hebben in de afgelopen 13 jaar alpacahouderij, en met jaarlijks duizenden alpaca's in handen een eigen kijk op de voeding van de alpaca ontwikkeld.
Net als u, willen we dat het onze dieren aan niks ontbreekt. We zouden nooit bezuinigen op de voerkosten, maar hebben de voerkosten wel graag inzichtelijk.
De uitgangssituatie is natuurlijk voor elke alpacahouder anders. De genetica in de kudde, de bodem, het gras, de weersomstandigheden, de gezondheidsstatus is overal anders. En ook binnen een alpacahouderij kan er verschil zitten tussen groepen, weides of is het ene jaar anders dan het andere.
Onze visie op alpacavoeding en onze principes daaromtrent zijn dus geen universele waarheid. Dit werkt echter wel goed voor onze alpaca's en is complementair aan de beschikbare onderzoeken en advies van experts.
Gras: Onze alpaca's hebben altijd toegang tot weide. We roteren de weides regelmatig, bemesten jaarlijks met organische meststoffen en een vleugje kunstmest, ruimen de alpacamest regelmatig op.
Is de weide erg nat of bevroren? Dan hebben de alpaca's toegang tot een verharde paddock bij hun stal.
Water: In de weides zijn meerdere drinkwaterpunten door middel van vlotterbakken. Hier is dus 24/7 fris water beschikbaar.
In de stal is een verwarmde waterleiding aanwezig voor periodes van strenge vorst.
Hooi: In de stal is altijd ruim hooi beschikbaar. Dit voeren wij in kratten op kniehoogte. Zo hebben we het minste verlies, geen graszaden in de ogen en kunnen alle leeftijden goed bij het hooi.
We kopen ons hooi in bij lokale boeren, en kunnen hier dus ook kritisch op zijn. Dit proberen we in 1x in te kopen voor het hele jaar. Wij gebruiken kleine pakjes (20-25kg).
In de regel kopen we tweede of derde snede hooi van grasland. Dus geen natuur/kruidenhooi. Dit is zacht grashooi met weinig zaden en weinig stengels. Bij optimale weersomstandigheden is het eigenlijk bijna te kort om te hooien.
Meestal is het medio juli de optimale tijd om het gras te hooien zoals wij het willen hebben.
Laatste keer dat we het getest hebben zat het boven de 10% ruw eiwit.
Elke ochtend voeren wij de alpaca's op stal. Dat is gelijk een goed moment om ze te controleren.
Wij maken in een schone emmer, per groep, een mix van de volgende producten, waarin de percentages kunnen schommelen afhankelijk van de situatie en groep.
Deze mix verstrekken wij in dakgoten/voerrails die op stal hangen.
Zo worden de ruinen en hengsten zowat dik van de lucht dus die krijgen minder krachtvoer dan de lacterende merries.
Dagelijkse onderhoudsbrok: Alpamin (blauwe zak)
Waarom: In onze ogen nog de beste alpacabrok die in Nederland goed verkrijgbaar is.
Veel zink, selenium en vitamines. Hooggedoseerd, in een gladde geperste brok die dus in de maag snel uit elkaar valt voor opname.
Hoeveel:
Alpamin® adviesdosering per dag:
Volwassen alpaca ZOMER 75 gram
Volwassen alpaca WINTER 100 gram
Cria 6-12 maand ZOMER-WINTER 50 gram
Alternatieven: geen
Vermijden: Zogenaamde alpacabrok waar geen specifieke alpaca-kennis achter zit. Vaak 1 van tientallen producten die een fabrikant uitbrengt, gebaseerd op een basis schapen of geitenbrok.
Vaak veel grammen voeren per dag, met totaal een lage dosering Vit/Mineralen. Lijkt vaak goedkoop door lage prijs per zak, maar door hoge dosis uiteindelijk duurder dan een premium alpacavoer.
Krachtvoer: Agruniek Kalverstructuurmuesli Uniek(transparante zak)
Waarom: Qua bouwstoffen (eiwit, calorien etc) vergelijkbaar met een alpacaspecifiek product zoals GWF Fibregest of Alprophos.
Echter moet er op een muesli product gekauwd en herkauwt worden. Hierdoor worden er effectiever eiwitten opgenomen dan wanneer een gladde korrel word gevoerd die uit elkaar valt in de maag.
Zo bereiken we een optimale penswerking.
Dit merk muesli bevat geen harde gedroogde luzerne en relatief weinig haver en mais. Daardoor uitstekend geschikt voor alpaca's.
Hoeveel: Naar behoefte, afhankelijk van groep, beschikbaar gras en conditie. 0 tot 250 gram per dier per dag. Buiten het grasgroeiseizoen meer dan anders.
Alternatieven: GWF Fibregest, Alprophos of Hilkens prestatiebrok. Allen prima qua eiwitten, echter het zijn allemaal gladde korrels.
Lekkernij / Voerremmer: Hartog grasmix
Waarom: Met name de merries willen in de periode (zomer) dat het rantsoen brokjes/muesli vrij weinig is, nog weleens voernijd vertonen. Dan spugen ze die lekkere alpacabrokjes over en weer in plaats van dat ze ze opeten.
Dit lossen we op door een handje grasmix door het rantsoen te mengen. Zo word het lastiger voor ze om het voer uit de voerbak te pakken, kost het eten meer tijd en kan iedereen dus rustig eten. In de praktijk doen we dit jaarrond bij de groep merries met ongespeende veulens. Geeft rust in de groep tijdens het voermoment.
Hartog grasmix is goed verkrijgbaar, zijn zachte stengels en smakelijke brokjes en blijft lang na openen smakelijk.
Hoeveel: Een goede handvol per emmer voer.
Vitamine D is van essentieel belang om het fosfor uit de voeding om te zetten in calcium. Dat is weer belangrijk voor soepele gewrichten en sterke botten. Van essentieel belang voor alpacas!
Ondanks dat Vitamine D ook in de brokken, muesli, hooi en gras aanwezig is, heeft Vitamine D de eigenaardigheid dat het in vet oplosbaar is en niet in water.
De voeding van een alpaca is niet vet, dus word dit erg slecht uit voer opgenomen.
Om zeker te zijn dat de alpaca's voldoende vitamine D binnenkrijgen, injecteren we dit minimaal viermaal per jaar. Zie ook de pagina Gezondheidstatus elders op onze website.
Deze vloeistof is iets vettig om op die manier de vitamines goed te kunnen dragen.
Dit is dus veranderlijk obv samenstelling groep, conditie en andere omstandigheden.
Gemiddeld rantsoen bijvoeding per dag. Uitgaande van een gemiddeld gewicht van 70kg.